Nyinvigda Trimble Technology Lab på KTH ger framtidens ingenjörer en språngbräda ut i arbetslivet

Den 5 maj kunde äntligen Trimble Technology Lab på KTH i Stockholm officiellt invigas, ett år efter smygöppningen under pandemin. Under mingel, presentationer och bandklippning fick de inbjudna ta del av labbets möjligheter där många av Trimbles program- och hårdvaror för byggkonstruktion, infrastruktur och avståndsmätning finns tillgängliga.

I fyra år har Trimble i samarbete med KTH arbetat med att ta fram ett laboratorium där studenter och forskare får tillgång till många av Trimbles hård- och mjukvaror. Produkterna täcker in alla skeden i byggprocessen – från arkitektonisk integration till byggnader och infrastruktur samt verktyg som används ute i produktion.

– På KTH är vi väldigt måna om att studenterna ska kunna ta del av den senaste tekniken inom digital utveckling och därför är det viktigt för oss att kunna samarbeta med externa aktörer, framhöll Sigbritt Karlsson, rektor på KTH under presentationen.

Eftertraktade på arbetsmarknaden

Kjartan Gudmundsson är vice grundutbildningsansvarig på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH. Han konstaterar att lärosätet nu fått tillgång till ett helt ekosystem av verktyg som ger studenterna stora möjligheter att jobba med hållbar utveckling, fatta rätt beslut och göra rätt typ av analyser.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner från studenterna. Delvis för att vi har vävt in användningen av Trimbles verktyg i våra kurser men också för att studenterna själva har kunnat laborera med hård- och mjukvaran och kommit fram till lösningar på egen hand. Det här gör dem attraktiva för framtida arbetsgivare, konstaterar han.

Kjartan och Tove Lindblad, Trimble
Kjartan Gudmundsson, vice grundutbildningsansvarig på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH och Tove Lindblad, affärsutvecklingschef på Trimble

Trimble har redan innan labbets tillblivelse arbetat med att rekrytera studentambassadörer från KTH för att sprida kunskap och ha nära kontakt med högskolan. Detta är ett åtagande som studenten har under hela studieperioden fram till examen. Zeinab Mirzahassanagha arbetar idag som brokonstruktör på AFRY men var tidigare ambassadör under sin masterutbildning på civilingenjörsprogrammet för samhällsbyggnad.

– Den här chansen har gjort att jag kunnat ta del av flera Tekla-kurser hos Trimble samt haft möjlighet att knyta viktiga kontakter på olika mässor där jag representerat Trimble. Att ha fått den här kunskapen gör att jag blir mer eftertraktad på arbetsmarknaden, betonar hon.

Zeinab, AFRY
Zeinab Mirzahassanagha, brokonstruktör på AFRY och tidigare student på KTH samt studentambassadör för Trimble

Närhet till studenterna

Att Trimble Technology lab nu etablerats på KTH innebär att Trimble får en närhet till studenterna och lokalen kommer att kunna användas för andra aktiviteter än forskning och utbildning.

– Trimble-labbet representerar början på en viktig och effektfull relation mellan Trimble och KTH. Här kan vi tillsammans som OneTrimble träffas, bjuda in företag, ha presentationer och hålla kvällsaktiviteter för studenterna. Och det gynnar ju både oss och de studerande, konstaterar Tove Lindblad, affärsutvecklingschef på Trimble.

Flera av de inbjudna gästerna på invigningen från såväl Trimble som andra teknikföretag pekade också just på labbets mångfald, att det bidrar både till att utveckla studenternas kompetens men också fungerar som en språngbräda ut i arbetslivet.

– Jag tycker att det är jättebra att man som leverantör kommer ut och visar upp sig i utbildningssammanhang. Jag hoppas att den här satsningen gör att många fler unga får upp ögonen för byggutbildningar, understryker Lennart Gimring, ansvarig för mätningsteknik på AFRY.

Lennart Gimring
Lennart Gimring, ansvarig för mätningsteknik på AFRY

Daron Omed, avdelningschef för bro- och anläggningskonstruktion på WSP i Stockholm tycker det är toppen att studenterna får praktiskt erfarenhet av de verktyg som används ute i arbetslivet.

– Rekryteringsmässigt innebär det ju att studenterna är mer redo när de kommer till oss eftersom i stort sett alla våra projektörer använder Tekla Structures. Och så är det ju toppen om studenterna kommer in med kunskap om Trimbles andra programvaror, så att vi i vår tur kan lära från dem, konstaterar han.

Daron Omed och Peter Hammarbäck
Daron Omed, avdelningschef för bro- och anläggningskonstruktion på WSP och Peter Hammarbäck, vd för Trimtecgruppen och BuildingPoint Sverige

Påverka den digitala utvecklingen

På plats under invigningen fanns flera representanter från Trimbles kontor i Sverige samt medarbetare från Trimble i Finland och USA.

Peter Hammarbäck är vd på Trimtecgruppen och BuildingPoint Sverige, som är auktoriserade återförsäljare av Trimbles mätsystem såsom totalstationer och skanners, samt AR- och VR- produkter. Han ser labbet som ett unikt tillfälle att komma in tidigt hos studenterna och kunna påverka den digitala utvecklingen. Jonas Wenner, Key Account Manager på Trimble ser också det positiva i att studenter på KTH får med sig gedigna kunskaper om Trimbles verktyg och därmed också kommer att efterfråga dessa på sina framtida arbetsplatser.

En person som just nu står med ena benet i studierna och det andra ute i arbetslivet är Lovisa Josefsson som studerar informationsteknik på KTH och samtidigt gör sitt examensarbete som trainee hos Trimble i Danderyd.

– Jag ser labbet som en jättebra möjlighet att få kunskap om den teknik som faktiskt används idag ute på arbetsmarknaden, konstaterar hon.

Lovisa Josefsson och Jonas Wenner
Lovisa Josefsson studerar informationsteknik på KTH och gör samtidigt sitt examensarbete som trainee hos Trimble i Danderyd. Jonas Wenner är Key Account Manager på Trimble

Trimble växer i Sverige

Idag finns det totalt 28 Trimble Technology Labs utspridda på lärosäten i 16 länder på fem kontinenter. Trimbles mål med labben är att kunna berika utbildningen för studenterna och ge dem verktyg för att kunna ta sig an de utmaningar som byggbranschen tampas med.

Sverige har god tillgång till ingenjörer och det är en av anledningarna till att Trimble investerar här och vill fortsätta att växa. I Trimbles kontor i Danderyd ett stenkast från KTH arbetar idag cirka 300 personer med att utveckla och producera avancerade optiska mätinstrument. Just nu sker rekryteringar till utvecklingsavdelningen då kontoret ska starta upp en next gen-plattform och letar förstärkning inom elektronik, mekanik och optik, test, mjukvaruutveckling samt projektledning. Totalt ska 15 nya tjänster tillsättas.

– Vi söker efter en bred palett av ingenjörer med kompetenser inom bland annat maskinteknik, elektronik, teknisk fysik, kommunikation och mjukvaruutveckling för inbyggda system. Vi tycker det är viktigt att våra medarbetare brinner för en produkt och uppskattar att arbeta i tvärfunktionella team för lösa komplexa problem samt hitta de bästa lösningarna till våra kunder. Att vi nu finns representerade med ett eget labb på KTH innebär en stor fördel rekryteringsmässigt, och lokalen kommer även att kunna användas för exempelvis rekryteringsevent, framhåller Annica Svenson, Software Engineering Manager Platforms på Trimble.

Läs mer om Trimble Technology Lab

Trimble Technology Lab på KTH