Svevia viser veg for modellbasert anleggsbygging

Den svenske entreprenøren Svevia erfarer store fordeler med å bruke 3D-modellen som byggeunderlag og prosjektstøtte i anleggsprosjekter. Svevia har gjort dette i to nye veiprosjekter i Stockholm – forbilledlig for fremtidig infrastrukturbygging.

Prosjektene det er snakk om ligger i Flemingsberg og Västra Länna. I sammenheng med fremtidige reparasjoner av jernbanebroer i sentrale Stockholm måtte et nytt spor mm. bygges ved Flemingsberg stasjon. Det gjorde at også veiene i området måtte bygges om.

Svevias oppdrag i Flemingsberg-prosjektet har bl.a. bestått i å flytte krysset Veg 226/Hälsovägen, samt å utføre en GC-bro. I prosjektet inngikk ca 10 000 m3 masseutgraving, 2 500 m3 bergfjerning og 16 000 m3 fyllmasse. Det fantes også en rekke restriksjoner. Eksempelvis måtte Veg 226 ha fire åpne kjørefelt under hele byggetiden.

table

 

Modellbasert bygging

Ettersom byggetiden var veldig kort, kun 6-7 måneder, ble det formålstjenlig å bruke 3D-modellen som byggeunderlag. Svevia engasjerte derfor Wai-lok Lam fra Vianova Systems som spesialist på området. Hensikten var å utnytte modellen optimalt, både som byggeunderlag og i prosjektstyringen.

Gjennom å bruke QuadriDCM som samordningsmodell har både Svevia og deres underkonsulenter hatt kontinuerlig tilgang til en oppdatert anleggsmodell i hele byggeprosessen, noe som i høy grad har forenklet prosessen.

– For oss har det vært veldig fordelaktig å bruke Quadri som samordningsløsning, og for å kunne visualisere for Trafikverket hvordan vi har tenkt de ulike stadiene i produksjonen, sier Mathias Stenemyr, produksjonssjef i Svevia.

– Vi har brukt Quadri til å visualisere, mengde og simulere anleggsarbeidet, eksempelvis TA-planer. Anleggsmodellen i Quadri har vist seg å være et veldig nyttig arbeidsredskap i så måte. Den gjør det enkelt å forstå hva som skal gjøres, og hvordan vi har tenkt å utføre det, sier Stenemyr.

Smart anleggsmodell

Selve anleggsmodellen er det Vianovas Wai-lok Lam og et par andre som har bygget opp. Alle har sittet på ulike arbeidsplasser og jobbet mot QuadriDCM i nettskyen. Grunnlagsmodellen er det WSP som har gjort i Autodesk Civil 3D.

– Vi måtte derfor bruke vår egen Civil 3D Connector for å få dataene over i NovapointDCM Veg og VA slik at vi kunne prosjektere en komplett anleggsmodell i QuadriDCM, forteller Lam.

All informasjon samles på et sted; både veier, VA, kanaler og veimerking. Til og med TA-planer og trafikkomlegginger har det vært mulig å legge inn i modellen.

– Selve modellen er ikke så stor, men den er ganske kompleks, fortsetter Lam. – Det er bare et vegkryss som skal flyttes, men det ligger veldig mye infrastruktur i bakken som måtte endres. Det var derfor helt nødvendig å jobbe smart og effektivt, og uten feil for å lykkes med prosjektet. Ved at vi har kunnet jobbe flere samtidig mot modellen har vi også kunnet bygge opp modellen på en raskere måte. 

Optimalisering og maskinstyring

– Ved å bruke Novapoint VA har vi f.eks. jobbet direkte mot maskinstyring av VA-utgravingen, og dermed minsket materialspill og tidsforbruk i forbindelse med bestilling og montering av rør og brønner.

Målesjefer og stikningsingeniører har hentet maskinstyringsdata og mengder direkte fra modellen i sann tid. At modellen hele tiden finnes tilgjengelig i 3D og plan, og at man enkelt kan generere snitt i modellen, gjør at den også brukes til å spre informasjon til arbeidsledere og fagarbeidere.

Bedre beslutninger og kontroll

– Ved hjelp av modellen har vi hatt arbeidsplanmøter hver uke for å vise hva kommende jobber består i, beretter Wai-lok Lam. – En 3D-modell illustrerer dette mye bedre enn tegninger. Alle får god innsikt og forstår mye bedre hvordan jobben skal gjøres. Man unngår misforståelser og får en sikker og effektiv byggeprosess.

Svevia har derfor også brukt modellen på samme måte i forhold til sin bestiller, Trafikverket. Alle kan lett se konflikter eller brister i den dynamiske modellen.

– Under våre tekniske møter kunne vi sammen med bestiller fatte raskere og sikrere beslutninger ved hjelp av modellen, sier Wai-lok Lam.

– Quadri har vist seg å være et veldig bra verktøy i anleggsarbeidet, understreker Mathias Stenemyr, som legger til at de også benytter seg av Vianovas mobilapp Novapoint GO i felten. – Vi bruker Novapoint GO for å ta bilder og dokumentere utført arbeid i produksjonen. Det gjør det enkelt å kvalitetssikre og følge opp arbeidet.

– Prosjektet hadde imidlertid ikke løpt så smidig som det har gjort uten eksperthjelpen fra Vianova Systems. Uten denne hadde vi nok ikke hatt mulighet til å gjennomføre prosjektet på denne måten. Det har vært en veldig god støtte, slutter produksjonssjef Stenemyr.