Rambøll setter standarden for tverrfaglig prosjektering

For å møte økende krav til kostnadseffektive og bærekraftige løsninger søker Rambøll å sette bransjestandarden for tverrfaglig prosjektering av infrastruktur. Vianovas nye BIM-verktøy brukes for å få tett samvirke mellom de ulike fagene. Rambøll Drammen er kontoret som leder utviklingen.

– Vi tar mål av oss til å være både innovative og offensive, sier Christian Thorstensen, fagansvarlig for VA i tverrfaglige prosjekter i Rambøll. – Det er viktig å være ”fremoverlent” for å fronte utviklingen.

Ledende

Rambøll er et av Nordens ledende konsulentselskaper innen samferdsel, bygg, arkitektur, miljø, energi, olje og gass, og bedriftsrådgivning. Selskapet tilbyr rådgivning i hele verdikjeden. I Norge består virksomheten av ca 1.500 medarbeidere fordelt på 21 kontorer. Drammenskontoret teller nærmere 150 personer og er fullt tverrfaglig.

– Det siste året har vi startet alle nye prosjekter i NovapointDCM 19, både rene VA-prosjekter og tverrfaglige, fortsetter Thorstensen.

Tverrfaglig prosjekt

Ett godt eksempel på sistnevnte er vegprosjektet E6 Biri-Vingrom langs Mjøsa. I stor grad et midtdelerprosjekt, men det omfatter også en 2 km lang firefelts forbikjøringsstrekning. Rambøll har kjørt dette helt fra kommunedelplan til byggeplan

– Vi har kjørt full tverrfaglig prosjektering, både veg, VA, elektro, konstruksjoner og landskap. Reguleringsplanen ble gjort i Novapoint 18, men da NovapointDCM 19 ble en realitet besluttet vi å kjøre byggeplanen i Vianovas nye BIM-teknologi, sier han.

P.t. er status i byggeprosessen at alt av VA er bygget, mens anlegget for øvrig ikke er helt ferdig ennå. Alt har mer eller mindre forløpt ”etter boka” beskriver Thorstensen:

Fra VA-modell til anlegg

– Etter at vi leverte fra oss den prosjekterte VA-modellen til entreprenøren Isachsen, hørte vi ingenting fra dem. De fikk fagmodellen som eneste stikningsdata, alt i henhold til Statens vegvesens Håndbok V770. Til slutt måtte jeg kontakte prosjektleder for å høre om de hadde spørsmål. Overraskelsen var derfor stor da jeg fikk som svar at brorparten av VA-jobben allerede var gjort. Alt hadde vært i sin skjønneste orden.

Utfordringer løses

– Å ta i bruk ny teknologi i et ”live” prosjekt innebærer alltid en risiko, poengterer han videre. – Sånn er det også med ny programvare. Vi var derfor forberedt på enkelte utfordringer ved å gå over til NovapointDCM 19 og QuadriDCM.

– Det har dukket opp enkelte feil også i disse programmene, men vi har hatt veldig god kommunikasjon med Vianova Systems, så vi har funnet løsninger.

Etter et kort oppstartkurs hos Vianova hvor alle fagansvarlige deltok for å komme i gang, har Rambøll kun gjort internopplæring i verktøyene.

Ramboell-E6_3_reference

 

Enkelt å lære

– Våre medarbeidere lærer fort. NovapointDCM 19 er vesentlig mer intuitiv enn 18, så vi har i stor grad lært ved å jobbe praktisk med verktøyet. I tillegg har vi fått god bistand fra Vianova Systems til å optimalisere Quadri-serveren og bruken av denne. I løpet av prosjektet har det også kommet hyppige programoppdateringer. 19 har utviklet seg veldig siden første release, berømmer Christian Thorstensen.

– Den største forskjellen i overgangen fra Novapoint 18 til 19 har vært bruken av NovapointDCM Basis, og terrengmodellen i den forbindelse. Man får et helt annet forhold til beregningsgrunnlaget i 19. Å jobbe med VA- og vegmodulene er relativt likt, så det er Basis-modulen, datagrunnlaget og samarbeidsformen gjennom Quadri som utgjør den største endringen.

– Vanligvis er det en tung sak å omstille arbeidsrutiner. Verktøyene bidrar imidlertid sterkt til å endre vanene, sier han.

Løpende 3D-visning

– NovapointDCM 19 gir en visuell kontroll som er umistelig. Spesielt for juniorpersonell er dette nyttig. Man får et helt annet forhold til prosjekteringsgrunnlaget og hva man prosjekterer mot. Alle fag oppdateres fortløpende og man ser visuelt hvordan prosjekteringsgrunnlaget endrer seg i takt med oppdateringer.

– NovapointDCM 19 gir oss som ikke er vegplanleggere et veldig godt bilde av hva som er prosjektert på en kjapp måte. Den løpende 3D-visningen er uvurderlig. 3D-modellen er veldig nyttig for alle som behøver innsyn i prosjekteringen. Vi har bygget opp visualiseringspakker også, men de blir vesentlig tyngre å jobbe med, så de brukes ikke like ofte lenger. Den innebygde 3D-visningen dekker det meste av behovet, bedyrer Thorstensen.

– Tidligere har det vært vegplanleggerne som har hatt eierskapet til terrengmodellen, men i NovapointDCM 19 får alle fag et mer likt forhold til modellen, og hva den brukes til. Og det er veldig positivt. Det bidrar til et mye bedre samarbeid og felles forståelse for grunnlaget.

Ramboell-E6_5

 

Avdekker tverrfaglige feil

– Tverrfaglig medfører de nye verktøyene også en raskere måte å avdekke konflikter på. Terskelen for egenkontroll er mye lavere ettersom 3D-visningen i Quadri er enkel og fortløpende. Man oppdager konflikter vesentlig raskere, og det blir enklere å ta dem opp. Dessuten, når vi retter på noe, ser vi med en gang om det blir riktig, påpeker han.

– Bruken av Quadri i seg selv har også vært grei, men ikke optimal, på tross av god hjelp fra Vianova Systems. Men utviklingen går fort fremover. Ytelsen har blitt vesentlig bedre.

Flere prosjekter

– Vi bruker nå NovapointDCM 19 i alle nye VA-prosjekter, tverrfaglige som ikke, sier Thorstensen. – Her i Drammen jobber vi for tiden på prosjektet 134 Mjøndalen-Hokksund (også et midtdelerprosjekt), og et gang- og sykkelvei-prosjekt i Drammen. Begge fullt tverrfaglige.

– Med QuadriDCM får man et veldig godt verktøy til tverrfaglig samhandling og kontroll. Så lenge man jobber rett i Quadri er det heller ikke noe merarbeid. I tillegg er gevinsten i kvalitet vel verdt å ta med seg. Det har en stor merverdi også for kundene at vi utnytter de funksjonene som ligger i verktøyene, slutter Christian Thorstensen.