Slik blir det GO i tunnelutbedringene

Når Statens vegvesen de nærmeste fire årene rehabiliterer ca 200 vegtunneler landet rundt kreves det ikke bare at tids- og kostnadsrammene holdes. En annen grunnleggende forutsetning er at arbeidet kontrolleres og dokumenteres til minste detalj. Kontrollingeniørenes jobb er viktigere enn noen gang.

Rehabiliteringsprogrammet omfatter utskifting av gammelt utstyr, samtidig som ny sikkerhet bygges inn. Vegvesenet har egne planer for hver enkelt tunnel.

Utbedringen dreier seg bl.a. om å bedre belysning, ventilasjon, brannsikkerhet, nødkommunikasjon og styringssystemer. I tillegg gjøres nødvendige vedlikeholdsarbeider for å sikre at tunnelene unødig må stenges igjen om få år. Med andre ord; ganske komplekse prosjekter som innebærer et nøyaktig kontrollarbeid med mange detaljer som skal registreres og dokumenteres for ettertiden.

GO i Smestad-tunnelen

(Bilde: Statens Vegvesen)
(Bilde: Statens Vegvesen) 

Første prosjekt ut er Smestad-tunnelen i Oslo, den første av i alt 10 tunneler i Oslo-området som skal rehabiliteres. Arbeidet startet 2. juni i år og skal være ferdig sommeren 2016. Tunnelen som ble bygd i 1983, har behov for omfattende oppgradering av både vegger, tak og vegbane, samt lys- og styringssystemer mm.

Strenge krav til kvalitetssikring fikk Statens vegvesen til å tenke nytt med hensyn til hvordan dokumentasjonen skal gjøres. Det var bl.a. viktig å få effektive feltverktøy som automatiserer kontrollingeniørens jobb inne i tunnelen.

Verktøyet som ble valgt er Novapoint GO, en nettbrettbasert ingeniør-app som automatisk fester tid og sted til bilder og tekst man legger inn på en gitt GPS-posisjon.

Digital loggbok

– Novapoint GO er enkel å bruke og krever ingen spesielle forberedelser før man går ut på anlegget, sier kontrollingeniør Espen Børresen, som har ansvaret for bruken av verktøyet i tunnelprosjektene. – Verktøyet fungerer som en digital loggbok som lagrer all informasjon fortløpende, uten tidkrevende overføring til/fra en datamaskin. Hovedformålet med bruken er å få registrert alt som gjøres av arbeid i tunnelen. Så langt er vi til sammen 34 brukere av Novapoint GO. De aller fleste er kontrollingeniører, men det er også byggeledere og andre.

– Vi har brukt Smestad-prosjektet for å sjekke om Novapoint GO er et egnet verktøy i utbedringsarbeidet, sier Linn Kulberg Knutsen, byggeleder for prosjektet. – Og det er det absolutt. Verktøyet har fungert veldig bra for oss, så vi regner med det vil bli brukt i de neste tunnelprosjektene i Oslo også.

Streng arbeidsmetodikk må til

– I startfasen har vi brukt en del tid på å finne den beste måten å bruke GO på, tilføyer Susanne Halvorsen Myhre, også kontrollingeniør i prosjektet. Sammen med Børresen er hun superbruker og støtte for de andre brukerne i prosjektet.

– Det er viktig at alle registrerer opplysningene på samme måte slik at det blir konsekvente og pålitelige data. For at alle skal gjøre det likt har vi laget en punktlig mal. Det er avgjørende at alle følger malen for at det skal fungere optimalt.

Enklere skiftveksling

– Entreprenørene jobber ganske varierende skift på anlegget, så det er viktig med et verktøy som gjør at vi får god erfaringsoverføring mellom skiftene, fortsetter Kulberg Knutsen. – Det skjer mye her, og mye forskjellig, så det er veldig nyttig å kunne gå tilbake og se hva som egentlig skjedde. Det første vi gjør når vi kommer på jobben er å lese i Novapoint GO hva som er gjort på forrige skift. Dagbokfunksjonen er en fin måte å sikre at det neste skiftet får med seg hva som har skjedd.

Sterke kontrollørmeldinger

– Når vi kontrollerer arbeidet, så registrerer vi dette på GPS-punktet for hendelsen, tagger det og tar noen bilder som vedlegg, sier Espen Børresen. – Hvis vi finner ut at arbeidet ikke samsvarer med planen, sender vi en kontrollørmelding til entreprenøren, som så eventuelt må ta affære. Det er ikke alltid vi enes om hva som har skjedd, men med dokumentasjonen i Novapoint GO blir det veldig sjelden tvil om hva vi mener.

(Bilde: Statens Vegvesen)
(Bilde: Statens Vegvesen) 

Nyttige merkelapper

– Filterfunksjonen er også en veldig fin ting i oppfølgingen, tilføyer Susanne Halvorsen Myhre. – Det blir svært mange registerte punkter etter hvert, så det er avgjørende å kunne finne dem igjen enkelt. Vi har for eksempel en tag eller merkelapp som heter HMS. Dermed kan HMS-ansvarlig selv gå inn og filtrere informasjonen, og enkelt se kun det han/hun trenger.

– Det samme gjelder stedskodene som vi også kan filtrere på, om noe skjer, sier Børresen. – Hvis det eksempelvis skjer noe underveis i støpingen av K14 støttemuren kan vi filtrere alt som ligger på stedskode K14, se hele historikken og kjapt se om det ble gjort noen feil. Det er veldig ofte at det er behov for å gå tilbake og sjekke i etterkant når det er forskjellige oppfatninger av hva som er gjort.

Bedre tunnelkvalitet

Hittil har kontrollingeniørene registrert over 800 loggpunkter, som dokumenterer alt som er gjort i Smestad-tunnelen. Målet er at bruken av Novapoint GO skal avdekke alle feil og mangler som eventuelt gjøres i utbedringen, og at det dermed leder til best mulig kvalitet på utført arbeid. Vinn-vinn for både byggherre og entreprenører.