Fremskritt med ny BIM-teknologi

"Creating progress for clients since 1895" – det er ÅFs sterke slagord. Siden 2015 har ÅF også vært en fremtidsrettet pionér ved å bruke ny BIM-teknologi for infrastrukturprosjekter.

– Gjennom å ha implementert NovapointDCM og QuadriDCM til vei- og VA-prosjektering, pluss BIM-samhandling, er vi nå godt rustet med hensiktsmessige prosjekterings- og samhandlingsverktøy for fremtidige infrastrukturprosjekter, sier Arthur Thuman, vei-, landskaps- og VA-planlegger ved ÅFs kontor i Västerås.

Teknologidrevet virksomhet

Med hovedkontor i Stockholm og kontorer i 30 land er ÅF et sterkt nordisk ingeniør- og konsulentselskap med drøyt 8000 ansatte. Virksomheten har fokus på energi, industri og infrastruktur. Målsetningen er å skape lønnsomme, innovative og bærekraftige løsninger for kundene.

Med utgangspunkt i en virksomhetsfelles BIM-strategi, er Arthur Thuman en av flere BIM-pionerer i ÅF. Etter å ha erfart ulike leverandørverktøy gjennom årene har han og hans team valgt å bruke Novapoint som sitt viktigste prosjekteringsverktøy de senere årene.

Fremtidig verktøysett

– I min rolle som veiplanlegger har jeg jobbet med Novapoint i over fem år, siden versjon 18.10, sier Thuman. – Men i fjor høst var vi i en endringsfase og begynte å se nærmere på Vianovas nye programvaregenerasjon, BIM-løsningen NovapointDCM 19 og QuadriDCM.

A-F-Arthur-Thuman-LI-Profil_medium

 

– Vi så straks at løsningen var veldig interessant, og endte opp med at vi startet opp vår QuadriDCM-server i slutten av desember 2015.

Full fart fra start

Västerås-kontoret var det første i ÅF som begynte å bruke den nye BIM-løsningen. I dag er man 25 vegingeniører og 5-6 VA-ingeniører som jobber med QuadriDCM – samtlige erfarne brukere av Novapoint-verktøyene.

– Kort fortalt er vi veldig godt fornøyd med hele løsningen. Det er en kraftig og effektiv verktøykasse for prosjektering av infrastruktur. Selv våre mindre prosjekter blir nå gjort i NovapointDCM og QuadriDCM, sier Arthur Thuman.

Veldig gode erfaringer

– Ved at flere prosjekterende fra ulike disipliner kan dele en felles modell og jobbe i modellen sammen, får man veldig gode forutsetninger for å produsere eksempelvis en god vegplan, fortsetter han. – Når vi samler alle disiplindata i én og samme prosjektmodell kan vi visualisere og vurdere ulike alternativer, og ta hensyn til respektive fordeler og ulemper.

– Det er svært verdifullt å se prosjekteringen i 3D, direkte i modellen. Vi oppdager feil og designkonflikter enklere og ser mer eller mindre direkte når de oppstår. Følgelig kan vi finne gode løsninger raskere og slik sett øke både kvaliteten og effektiviteten i prosjektet.

– Akkurat nå er vi tre veiplanleggere og en VA-ingeniør som arbeider på en felles Quadri-modell av et nytt veiprosjekt. Samhandlingsplattformen fungerer virkelig bra, understreker Thuman.

Tommelen opp fra entreprenører

– Selv våre entreprenører er veldig fornøyd med de nye modelleveransene. De blir mer og mer nysgjerrig på å jobbe i 3D og å utnytte modellene til både maskinstyring og kvalitetskontroll.

– Eksempelvis kan entreprenøren tidlig oppdage eventuelle utfordringer og potensielle byggeproblemer med en visuell modell. Dermed slipper man å oppdage problemene når man er i gang med å bygge. Følgelig reduseres faktiske byggefeil og gjør at man enklere kan komme frem til alternative løsninger. Det sparer selvfølgelig også penger.

– Modellene, uavhengig av hvor store de er, er heller ikke tunge å jobbe med, spesielt sammenlignet med andre verktøy vi i blant bruker.

Ønskeliste

– NovapointDCM og QuadriDCM er uten tvil en meget nyttig BIM-løsning, fortsetter Thuman. – Prosjekteringsverktøyene har en rekke fordeler, men det finns selvsagt saker vi ønsker skulle fungere enda bedre enn det de gjør i dag. Men jeg vet at Vianova jobber kontinuerlig hardt med å forbedre programvaren.

– Jeg syns imidlertid det er litt synd at Civil 3D Connector bare konverterer data en vei. Jeg skulle gjerne se konvertering også motsatt vei, fra NovapointDCM til Civil 3D.

– For øvrig , siden vegskilt-planlegging også er en del av jobben min, ser jeg frem til å få vegskilt automatisk inn i modellen.

Interessant utvikling

– Uansett, nå som Trimble har en eierandel i utviklingen, vil det bli svært interessant å følge produktutviklingen fremover. Formodentlig vil den gå enda raskere nå med tanke på Trimbles ledende posisjon i bransjen, avslutter Arthur Thuman i ÅF