Trafikverket är redo för BIM – är du?

Under 2015 har närmare 500 av Trafikverkets medarbetare utbildat sig i BIM. Under samma period har man infört BIM som ett nytt och enhetligt arbetssätt i Trafikverkets projekt. Det är viktiga åtgärder som anläggningsbranschen måste anpassa sig efter – om man vill fortsätta vara konkurrenskraftig.

Trafikverket är draglok för införandet av BIM i den svenska anläggningsbranschen och nu har loket fått upp farten. Från och med 2015 skall BIM användas i alla investeringsprojekt i Trafikverkets regi. I juni blev det nya regelverket klart.  Krav Objektorienterad informationsmodell (TDOK 2015:0181) blir i fortsättningen ett centralt kravdokument i Trafikverkets upphandlingar av projektering och byggande. Krav Objektorienterad informationsmodell

Från ritning till modell

– Huvudessensen är att Trafikverket nu går över från ett ritningsbaserat till ett modell- och objektbaserat arbetssätt i sina leveransprojekt berättar Ante Bergsten Brajkovic, ansvarig för BIM-utbildningarna på Trafikverket. – Detta är ett nytt sätt att jobba, och dessutom ställer det nya krav på hur man som leverantör skall leverera sina projekt. Från och med nu är det modeller som gäller.

– Med andra ord kräver Trafikverket nu att all projektering av nyinvesteringar skall levereras inte bara i 3D utan också med fokus på informationsmodeller där anläggningsobjektens geografiska placering och utformning kan hanteras väl strukturerat. Det krävs också att man levererar en samordningsmodell av projektet. Att använda sig av digitala modeller ger stora möjligheter till effektivisering och kvalitetsförbättring inte bara i projekteringen utan även i bygg- och underhållsfasen.

Nytt regelverk

Trafikverket har också ändrat sina kontraktsdokument och mallar för att tydliggöra leveranskraven. De tekniska kraven beskrivs alltså i TDOK 2015:0181 ”Krav Objektorienterad informationsmodell”. Avsikten med kravdokumentet är att standardisera och skapa förutsättningar för att använda sig av modeller i hela projektets livscykel. Genom att ställa krav på vilken data som skall skapas, och hur den skall levereras och utbytas, i form av filformat osv, kommer man att uppnå detta. Det är givetvis många andra kravdokument som påverkar leveransernas utförande. 

Kompetensomställning

Den omfattande BIM-utbildningen är första steget i komptensomställningen i Trafikverkets organinsation. Detta gller framförallt de som arbetar i projekten. Alla dessa skall i princip genomgå utbildningen, totalt ca 600 personer. Närmare 500 deltagare har nu genomgått den inledande översiktskursen i BIM. Utbildningen har genomförts av Vianova Systems och AEC som kört ungeför hälften var av kurstillfällena. Alla utbildningarna har utförts på Trafikverkets regionkontor, från Kristianstad i söder till Luleå i norr. Dessutom har ett antal kurser genomförts med annan personal på Trafikverket i form av upphandlare, kommunikatörer och personal som arbetar med förvaltningsdata.

BIM_1_campaign

BIM från A till Ö

– Kursen är uppdelad i 2 delar, förklarar Jonas Wenner på Vianova Systems AB. – I den första och grundläggande delen förklarar vi vad BIM är samt förklarar relevanta begrepp som modell, objekt, attribut, osv. Vi går också igenom vilka olika verktyg som finns på marknaden och hur det ser ut med utveckling inom BIM i andra branscher och internationellt. I den andra delen av kursen fokuserar vi på hur BIM kommer att påverka Trafikverket och hur man skall arbata med det nya regelverket framöver. Bland annat går vi igenom kravdokument, mallar och hur man skall arbeta för att få det man vill levererat. Vi tittar också en hel del på hur man kan uppnå tidsbesparingar och få ökad kvalitet med hjälp av BIM. Det brukar bli en hel del intressanta diskussioner på utbildningarna säger Jonas. Det märks att det här med BIM är något som engagerar, och intresserar de som jobbar på Trafikverket!

Kursen har fått ett gott mottagande

– Kursen har fått ett väldigt gott mottagande både hos deltagarna och i organisationen säger Ante Bergsten Brajkovic. – Vi har märkt en stor förändring från den första kursen då detta var helt nytt, till de senaste kurstillfällena. Trafikverket har varit duktiga på att informera om BIM-kraven och om nyttan med utbildningen. Utbildningen kommer om nödvändigt att fortsätta under 2016, fortsätter han. Samtidigt sätter vi igång en fördjupningskurs i BIM för de som behöver gå en sådan. Detta blir en webbaserad utbildning som Trafikverket tar fram internt.

Med andra ord: Trafikverket satsar nu stort på BIM. Dragloket har fått upp farten. Nu gäller det att hela anläggningsbranschen hänger med!

Vill du läsa mer om Trafikverkets satsning på BIM: http://www.trafikverket.se/BIM

Är du intresserad av en BIM-utbildning? Kontakta oss på Vianova!